0728 820 819
Comanda telefonic
produsele calivita

Info Sanatate

Boli cu transmitere sexuala/ Boli venerice

 1. Bartholinita, Abcesul glandei Bartholin

 2. Gonoreea

 3. Herpesul genital

 4. Trichomonaza, Infectia cu Trichomonas

 5. Infectia cu Chlamydia Trachomatis

 6. Infectia cu HPV (Papilomavirus)

 7. Infectia cu Ureaplasma Urealyticum

 8. Sifilisul (Blenoragia)

 9 Vaginoza bacteriana (Gardnerella vaginalis)

 

 

 

 

 

Bolile cu transmitere sexuala cuprind sub un termen generic, o serie de boli infectioase care se transmit prin contact sexual, pe cale vaginala, ano-rectala, orala si care nu implica neaparat activitatea sexuala (HIV) cat si contactul cu zona infectata hepatita B, gonoree), obiecte infectate sau de la mama la fat. Infectia este produsa de microorganisme: bacterii (gonococ, treponema), virusuri (hepatita B, C, D virus Herpes, HIV, HPV), ciuperci (candida albicans), paraziti (clamydia, trichomonas vaginalis) sau paraziti (paduchii pubieni). Dintre acestea cele mai grave sunt: HIV/SIDA, hepatita C si sifilisul. Alte boli sunt gonoreea (blenoragia), candidoza, chlamidiaza, trichomoniaza, sancroidul, herpesul genital, limfogranulomatoza veneriană sau boala Nicolas-Fabre, condilomatoza, hepatita B, epididimita, scabia, păduchii lati pubieni.

 

In cele mai multe cazuri agentii patogeni intra in organism prin mucoasa umeda si calda a vaginului, uretrei, anusului, cavitatii bucale. Pot patrunde si prin tegumente la contactul cu pielea intacta (herpes, HPV, sifilis, paduchii pubieni, sancrul moale) sau prin mici leziuni de suprafata (taieturi, leziuni de grataj, zgarieturi) care pot facilita patrunderea microbilor in torentul sanguin.

 

Clasificarea bolilor cu transmitere sexuala:

a) boli care afecteaza femeile sau barbatii si boli care afecteaza ambele sexe in mod egal

b) boli ale aparatului genital si boli sistemice (hepatita cu virus B, HIV, parazitoze intestinale)

c). boli cu transmitere sexuala majora: sifilis, gonoree, limfogranulomatoza inghinala, sancrul moale si boli cu transmitere sexuala minora: uretrite negonococice (provocate de clamydii, mycoplasme, candida, trichomonas), herpesul genital, vegetatiile veneriene, moluscum contagiosum, scabia, pediculoza pubiana, unele forme de hepatita virala.

 

 Din punct de vedere clinic BTS presinta o serie de simptome : scurgere vaginala (la femeie) sau uretrala (la barbat), uneori urat mirositoare, de consistenta modificata (cremoasa, vascoas) albicioasa, de culoare galbena sau verzuie, urat mirositoare, dureri in timpul actului sexual, usturimi (arsuri) la urinat, mancarimi sau dureri la nivelul vaginului sau penisului, rani sau diverse leziuni la nivelul penisului, pierderea unor mici cantitati de sange dupa actul sexual, aparitia unor ganglioni in zona genitala.

 

Consecintele infectarii prin aceste boli cu transmitere sexuala poate avea urmari dintre cele mai nedorite pornind de la cronicizarea infectiei, infertilitate pana la producrea unor boli morbide asa cum este HIV. Chlamidia de pilda este cauza majora a infertilitatii iar Human Papilloma Virus (HPV) este cauza esentiala a cancerului de col uterin dar la fel de mult incriminat in cancerul de rect, anus, vulva, penis.

 

Factori de risc/ preventie:

-O serie de factori precum explozia populationala, migrarea rural-urbana dar si a populatiei din alte meridiane, saracia, emanciparea adolescentilor si inceperea vietii sexuale de la varste mult prea tinere au generat in toate societatile lumii o pozitie primordiala intre cauzele care determina reducerea anilor de sanatate si a vietii productive a bolilor cu transmisie sexuala BTS iar infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) a devenit cauza principala de deces la persoanele cu varsta intre 25-44 ani din Statele Unite si din alte tari ale lumii.

-Studile arata ca o prima relatie la varsta mica este puternic asociata cu riscul unui cancer agresiv. Femeile care au raportat ca au avut prima lor relatie inainte 18 ani au marit de 5 ori riscul in comparatie cu femeile care au asteptat pana la 22 de ani

-Nu exista vaccin impotriva bolilor venerice cu exceptia Hepatitei B. Contactul protejat prin folosirea prezervativelor pot reduce riscul dar nu il elimina in totalitate.

-Evitarea contactelor cu parteneri multipli sau necunoscuti

Cos cumparaturi

  • Cosul este gol.
Comenzi telefonice
0728 820 819
Terapii alternative

Produse aflate la promotie

Cele mai vandute produse

Pretul produselor include TVA

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de dr. Rodica Diana Predoias, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International.
Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au
nicio responsabilitate cu privire la acest site.