0728 820 819
Comanda telefonic
produsele calivita

Info Sanatate

Alimentatia pe perioada sarcinii

Alimentatia pe perioada sarcinii are o importanta deosebita atat pentru cresterea si dezvoltarea fatului, pentru buna evolutie a sarcinii cat si mentinerea sanatatii mamei. O dieta corecta este adaptata nevoilor nutritionale individuale.

 

Din dieta zilnica nu trebuie sa lipseasca:

-carbohidratii cu bogat continut de fibre: paine integrala, cereale, orez, cartofi; si cu moderatie anumite alimente precum: fasole, mazare, linte

-proteine, principala sursa de aminoacizi, "material de constructie" pentru tesuturile copilului si care pot fi luate din: carne, lapte, branza, oua, peste (bogata sursa de acizi grasi nesaturati), oleaginoase (alune, nuci, arahide)

-vitamine si minerale continute in fructe, legume, zarzavaturi

 

 

 

Nevoile nutritionale ale gravidei variaza in functie de etapa sarcinii in care se afla.

 

►In primul trimestru de sarcina, organismul mamei construieste rezerve de proteine, "caramizile vietii" si de energie. Incepand cu luna a doua, alimentele bogate in calciu sunt deosebit de importante, asigurand dezvoltarea scheletului viitorului bebelus, previne riscul aparitiei HTA si a depresiei post-partum, viitoarei mamici. Principala sursa este data de produsele lactate: lapte, branza, oua, iaurt. Sunt importante pentru dezvoltarea cerebrala, a tesuturilor nervoase, lipidele, reprezentate de acizi grasi esentiali continuti in ulei de masline, unt, smantana, ulei de soia, de floarea soarelui, peste (macrou, somon, sardine) In nici un caz in aceasta perioada nu se fac restrictii alimentare, care ar putea pune in pericol integritatea fetusului. Vitamina B6 combate disgravidia de prim trimestru,


 

►In trimestrul al doilea de sarcina este nevoie de fier deoarece se formeaza patul vascular iar cantitatea de sange din organismul fatului este in crestere. Este indicat sa se consume alimente bogate in fier: spanac, urzici, fasole, linte, mazare, ficat de pasare, fructe de padure, sfecla rosie, cartofi, galbenus de ou, fructe uscate. Glucidele sunt o sursa energetica pentru procesele biologice si procesul continuu de crestere gasindu-se in: cerele, orez, fructe. vitamina C este importanta pentru asimilarea fierului in organism, pentru depunerea calciului in oase, pentru cresterea imunitatii. Vitamina D este necesara pentru asimilarea calciului si dezvoltarea sistemului osos al bebelusului


 

►In ultimul trimestru de sarcina, produsul de conceptie utilizeaza rezerevele acumulate de organismul matern in primele luni dar in acelasi timp necesitatile cresc, de asemeni se impune o alimentatie bogata in resurse energetice, o restrictie in aceasta perioada poate perturba sanatatea micutului. Ca urmare a faptului ca volumul abdomenului creste, compresiunea la nivelul organelor interne (stomac, intestine), va determina dificultati in alimentatie, mesele trebuie sa fie mai reduse cantitativ si mai dese. In aceasta perioada trebuie sa predomine vitaminele de grup B, mineralele si fibrele care sa asigure un tranzit intestinal bun pentru a nu ingreuna si mai mult abdomenul si a creste toxicitatea organismului. Sunt indicate legumele si fructele proaspete, cereale, iaurt. Carenta de vitamine de grup B, acid folic, creste riscul de nastere prematura, tulburari in cresterea si dezvoltara fetusului, riscul aparitiei malformatiilorf congenitale.

Afectiuni:

Cos cumparaturi

  • Cosul este gol.
Comenzi telefonice
0728 820 819
Terapii alternative

Produse aflate la promotie

Cele mai vandute produse

Noutati

Pretul produselor include TVA

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de dr. Rodica Diana Predoias, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International.
Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au
nicio responsabilitate cu privire la acest site.