0728 820 819
Comanda telefonic
produsele calivita

Info Sanatate

Cum putem preveni bolile hepatice?

Ficatul considerat “bucataria magica” a organismului indeplineste numeroase functii. Este centrul metabolismului glucidic, lipidic si proteic

                                                          aceeasi_img

♣ Are rol in reglarea glicemiei (nivelul zaharului in sange, printr-un proces numit glicogeneza prin care glucoza este depozitata sub forma de glicogen la nivelul ficatului)

Rol  in metabolismul colesterolului (descompunerea colesterolului in acizi biliari se desfasoara numai in ficat; acizii biliari sunt esentiali pentru asimilarea grasimilor)

♣ Participa la formarea sangelui, (asigura sinteza hemoglobinei ), in perioada fetala, este un organ hematoformator, iar dupa nastere, vitamina B 12 este depozitata in ficat si participa la formarea globulelor rosii (acesta este motivul prentru care bolile hepatice se insotesc de un anumit grad de anemie).

Sinteza si catabolismul aminoacizilor se desfasoara partial tot in ficat; in ficat se pot sintetiza anumite proteine: de pilda albumina care ajuta la retentia de calciu, globina care particip la formarea hemoglobinei, a unor proteine ce intra in structura anticorpilor, hormoni si anumiti factori de coagulare: fibrinogen, protrombina care participa la procesul de vindecare si cicatrizare a tesutrurilor

♣ Ficatul neutralizeaza metabolitii toxici rezultati din procesele metabolice sau ajunsi in organism prin aport alimentar

Productia bilei se realizeaza la nivelul ficatului; este un lichid de culoare galben -verzuie care se depoziteaza la nivelul vezicii biliare (colecistului) si care participa la digestia lipidelor si grasimilor


Organismul este expus zilnic la actiunea a numerosi factori nocivi care pot determina leziuni hepatice. Printre acesti factori se numara:

♣ Substante chimice si medicamentoase (administrarea timp indelungat a unor antibiotice, pecum si a diverselor medicamente hepatotoxice duce la leziuni ale ficatului)

♣ Consumul cronic de alcool (dependenta alcoolica), poate determina hepatita cronica etanolica, steatoza hepatica, ciroza hepatica

♣ Sunt frecvente hepatitele produse de anumite virusuri: virusul hepatic A,B,C, virusul Epstein-Barr responsabil de producerea mononucleozei infectioase si Citomegalovirus

♣ Tulburarile de ureogeneza au drept consecinta cresterea nivelului de amoniac din sange (amoniemie); o amoniemie crescuta conduce la forme grave de intoxicaztii cu afectarea lantului energetic si a activitatii cerebrale

♣ Boli genetice, boli metabolice, boli degenerative neoplazice


Bolile hepatice in majoritatea cazurilor sunt asimptomatice sau simtomatologia este atipica, sunt sipmtome nespecifice manifestate prin oboseala sau fatigabilitate excesiva, somnolenta,tulburari de memorie,atentie, stari depresive iar in fazele avansat ale bolilor pot sa apara colorarea in galben a tegumentelor (piele, sclere, mucoase), urina inchisa la culoare, scaune decolorate,sangerari la nivelul tubului digestiv (varice esofagiene rupte), ascita (acumulare lichidiana in abdomen).

Ficatul este singurul organ din corp care are putere de regenerare, in asa fel incat celulele bolnave sunt inlocuite cu celule hepatice sanatoase. Acest proces necesita anumite conditii: regim igieno dietetic strict, eliminarea factorilor de risc si agravanti sau cei care au dus la imbolnavire (abuz de alcool, medicamente, eforturi fizice mari), tratarea bolilor asociate, etc

 

Regimul igieno-dietetic :
►alimente recomandate: conform medicinii traditionale ficatul prefera anotimpul primavara si iubeste culoarea verde, deci vor fi benefice toate verdeturile care apar in acest anotimp: urzicile tinere, leurda, salata verde, dragaveiul, macrisul, sparanghelul, brocoli, morcovi,varza cruda, ceapa, usturoiul verde,germenii de grau si porumb, extractul de orz verde, extractul de lucerna, plante bogate in clorofila (algele marine, Spirulina), sucuri naturale din legume si fructe


►alimente interzise: eliminarea consumului de alcool, tutun, grasimi, mezeluri,carne tocata, prajeli, carne de porc, in general orice fel de carne ( proteinele din carne sunt greu de metabolizat, in plus rezulta o serie de toxine a caror metabolizare are loc tot la nivelul ficatului ingreunand si mai mult functia depurativa a acestuia)\


Orice tratament trebuie sa inceapa cu o cura de detoxifiere, apoi este bine sa urmeze o perioada de post, in care sa se consume doar legume, fructe proaspete, dupa care reluarea alimentatiei sa se faca treptat si doar cu alimente vegetale, lactate proaspete (fara branza fermentata), carne alba ( peste si eventual pasare)

Dietoterapia recomanda o alimentatie bogata in fructe care pot constitui o sursa importanta de vitamine, fructe proaspete sau sub forma de sucuri naturale (mere, struguri, caise, piersici, visinre, cirese,citrice, fructe de padure, practic orice fruct natural), vegetale proaspete sub forma de salate sau sucuri naturale (morcovi, sfecla rosie, brocoli, conopida, telina, pastarnac) practic toate legumele si verdeturile vii pot fi o sursa pentru regenerarea celulelor ficatului. In medicina traditionala, ficatul este simbolul vietii, renasterii, reinnoirii.

Aminoacizii sunt substantele de baza din compozitia proteinelor; sutele de tipuri de proteine sunt formate din 29 de aminoacizi. In organismul uman 80% din aminoacizii necesari sunt sintetizati in ficat, iar restul sunt obtinuti din alimentatie. Doar zece aminoacizi pot fi obtinuti exclusiv din alimente: arginina, fenilalanina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, triptofanul si valina; acestia se numesc aminoacizi esentiali Lipsa aminoacizilor esentiali poate duce la instalarea diverselor afectiuni. Proteinele au roluri protectoare impotriva acumularii de lipide intrahepatice (previn instalarea steatozei hepatice). Necesarul de proteine al organismului depinde de varsta, starea generala, masa corporala si activitatea zilnica. De pilda aportul de proteine al tinerilor si sportivilor si in special culturistilor, este mai crescut decat al oamenilor obisnuiti. Necesarul zilnic mediu al adultilor este de 45 grame iar aportul optim pentru un culturist a carui greutate este 80 kg, este de 160-240 grame de proteine. Cea mai potrivita sursa de aminoiacizi este hidrolizatul, deoarece contine dipeptide si tripeptide 

                                       

Cos cumparaturi

  • Cosul este gol.
Comenzi telefonice
0728 820 819
Terapii alternative

Produse aflate la promotie

Cele mai vandute produse

Noutati

Pretul produselor include TVA

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de dr. Rodica Diana Predoias, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International.
Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au
nicio responsabilitate cu privire la acest site.