0728 820 819
Comanda telefonic
produsele calivita

Info Sanatate

Depistarea precoce a cancerului de san

La nivel mondial, cancerul mamar reprezinta a doua cauza de deces la femei. 

 

Pentru ca aceasta boala necrutatoare poate lovi pe oricine, oricand

Pentru ca la  fiecare 3 minute o alta femeie este diagnosticata cu cancer de san

Pentrru ca tu sa nu fii in situatia lor sau diagnosticul tau sa nu fie prea tarziu, fa-ti autoexaminarea sanilor! 

 

 

Primul si cel mai elementar gest in depistarea precoce a cancerului de san este palparea si autoexaminarea propriilor sani.


Autoexaminarea sanilor !


►autoexaminarea trebuie facuta lunar iar examenul sanilor sa se faca aproximativ in aceeasi zi a fiecarei luni dar evitand perioada menstruatiei atunci cand se poate produce angorjarea sanilor si acestia sunt sensibili, durerosi spontan sau la palpare 
►se face inspectia sanilor in fata oglinzii, urmarind orice modificare tegumentara, de volum, escoriatie, scurgeri mamelonare 
►cu mainile deasupra capului se examineaza atent sanii 
►cu mainile pe solduri se examineaza atent sanii in oglinda 
►cu bratul stang ridicat se examineaza sanul stang cu mana dreapta; se preseaza sanul in crecuri mici concentrice, de la marginea externa pana la mamelon, se stoarce usor mamelonul pentru a vedea daca apare vreo scurgere, se examineaza axila pentru a vedea daca exista ganglioni mariti ; in acelasi mod se procedeaza si cu celalat san 
►in pozitia culcat pe spate, cu o perna sub umarul stang, cu bratul stang sub cap se examineaza sanul stang cu mana dreapta folosindu-se aceeasi miscare circulara; pentru sanul opus se inverseaza procedura, in acelasi mod.

 

Mamografia, radiografia mamara cu raze X, este o tehnica de depistare precoce a cancerului de san deoarece permite decelarea tumorilor sub 3 mm care nu pot fi simtite la simpla palpare manuala, permitand reperarea unei tumori cu ani de zile inainte ca ea sa intre in faza clinica.

Mamografia este recomandat sa se faca o data la 2 ani pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 40-50 de ani si anual pentru cele cu varsta peste 50 de ani sau cele cuprinse in grupa de risc (vezi factorii de risc ai cancerului mamar) si este indicatie absoluta la toate pacientele care prezinta simptomatologie mamara: noduli mamari, scurgeri mamelonare, retractie mamelonara, modificari cutanate aparute la nivelul sanului.  

 

Ecografia mamara poate fi o modalitate de examinare a sanului ori de cate ori exista o suspiciune iar avantajul acestei examinari este faptul ca ea spre deosebire de mamografie nu produce iradiere a tesuturilor putand fi efectuata oricand la nevoie.

 

Ori de cite ori, mamografic sau ecografic se depisteaza o leziune suspecta, se impune efectuarea unei punctii citologice sau histologice. Aceasta permite prelevarea de celule sau tesut din leziunea suspecta cu stabilirea exacta a diagnosticului, diagnostic necesar pentru instituirea tratamentului corespunzator.

 

Testele de detectare precoce a cancerului de san salveaza mii de vieti in fiecare an, iar numarul ar putea fi si mai mare daca femeile si medicii lor curanti ar profita de oportunitatea efectuarii acestor teste de depistare precoce a cancerului de san. Un cancer de san detectat in faza timpurie poate fi tratat mai usor, cu metode mai putin invazive si are sanse mult mai mari de vindecare completa.

 

Gravitatea bolii este indicata de talia tumorii, dar mai ales de prezenta sau absenta invadarii ganglionilor axilari. Can cancerul este localizat (in situ sau stadiul 0) supravietuirea la 5 ani este de 97%. Daca tumora are dimensiuni de 5 cm fara invadarea ganglionilor (stadiul I), supravietuirea este de 70% iar in cazul invadarii ganglionilor (stadiul II) supravietuirea este de 38%, prognosticul rezervat

Afectiuni:

Cos cumparaturi

  • Cosul este gol.
Comenzi telefonice
0728 820 819
Terapii alternative

Produse aflate la promotie

Cele mai vandute produse

Pretul produselor include TVA

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de dr. Rodica Diana Predoias, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International.
Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au
nicio responsabilitate cu privire la acest site.