0728 820 819
Comanda telefonic
produsele calivita

Info Sanatate

Cancerul de san / Cauze, factori determinanti

Femeile prezinta un risc crescut de a face cancer. Acest lucru se explica prin faptul ca glanda mamara (sanul) este in permanenta influentata de modificarile hormonale si de schimbarile care au loc in corpul si viata sexuala a femeii.

Modificarile apar mai intai la pubertate cand sanii sub actiunea hormonilor incep sa creasca in volum, apoi in fiecare luna, in perioada ciclului menstrual, sanii sub actiunea ocitocinei si a estrogenilor isi maresc volumul cu 15-30% prin cresterea vascularizatiei locale, caz in care devin turgescenti, se intaresc si dor. Fenomen cunoscut ca sindrom premenstrual si care uneori sunt foarte intense.

                                                      

Apoi este perioada graviditatii cand sanul primeste o alta destinatie, aceea a lactatiei, cand canalele galactofore produc laptele care va alimenta noul nascut, se produc alte modificari radicale iar volumul sanilor se modifica pana la 100% si chiar mai mult; este o perioada care poate sa dureze pana la 5-6 luni-1 an si alteori si mai mult.

 

Acest fenomen se produce tot sub influenta hormonilor si are loc o data cu fiecare gestatie. Dupa incetarea perioadei de lactatie, sanul revine la starea initiala.

 

Cancerul mamar desigur pe langa aceste aspecte prezinta o serie de cauze si factori de risc:

♣ Varsta inaintata, probabilitatea de a face cancer mamar creste o data cu inaintarea in varsta; varsta medie a femeilor cu cancer mamar este intre 60-61 de ani
Predispozitia genetica: femeile ale caror mame sau surori au avut cancer mamar au o probabilitate de 3 sau 4 ori mai mare de a dezvolta aceasta boala; riscul este si mai mare la pacientele ale caror mame au facut cancer mamar inainte de menopauza sau bilateral sau la care boala s-a produs la doua sau mai multe rude de gradul intai.
♣ Nuliparele si femeile la care prima sarcina dusa la termen a fost dupa varsta de 35 de ani au o incident de 2 ori mai mare decat multiparele (cele care au doua sau mai multe sarcini)
Menarha precoce (prima menstruatie timpurie, inainte de 12 ani)
♣ Menopauza naturala tarzie (dupa varsta de 50 de ani) se asociaza cu o crestere a riscului de cancer mamar
Displazia mamara (boala fibrochistica a sanului) atunci cand este insotita de hiperplazie atipica
♣ Existenta in antecedente a cancerului la un san prezinta un risc de a dezvolta cancer si la celalalt san
Femeile cu cancer de col sau corp uterin prezinta risc de cancer mamar, iar femeile cu cancer de san au risc crescut de cancer endometrial
♣ Rasa alba prezinta un risc crescut fata de femeile de alte rase
Incidenta bolii este mai crescuta in tarile dezvoltate, exceptie facand Japonia ceea ce inseamna ca factorii de mediu si alimentari, pot fi responsabili de aceste diferente
♣ Alti factori: consumul bauturilor alcoolice, contraceptivele orale, consumul unor estrogeni la femeile in postmenopauza, traumatisme mici si repetate sau un traumatism accidental puternic in zona sanului, etc

Unele neoplasme mamare au fost asociate cu mutatii genetice (o gena de pe cromozomul 17); s-a demonstrat ca aceasta gena a suferit mutatii in famiiile la care femeile au avut cancer mamar cu debut precoce si cancer ovarian.

Afectiuni:

Cos cumparaturi

  • Cosul este gol.
Comenzi telefonice
0728 820 819
Terapii alternative

Produse aflate la promotie

Cele mai vandute produse

Noutati

Pretul produselor include TVA

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de dr. Rodica Diana Predoias, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International.
Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au
nicio responsabilitate cu privire la acest site.