0728 820 819
Comanda telefonic
produsele calivita

Info Natura

Anemia feripriva la copii

Conform statisticilor peste 50% din copii cu varste cuprinse intre 10 luni si 2 ani prezinta anemie feripriva carentiala iar anemia feripriva este cea mai frecventa forma de anemie la sugari si copii.

                                         copii03

Sugarii sanatosi se nasc cu o cantitate de fier depozitata in organism suficiena pentru necesitatile bebelusului pentru perioada de viata pana la 4-6 luni, varsta la care incepe in mod normal diversificarea alimentatiei. Fierul este cel mai bine asimilat de catre sugar din laptele matern si mult mai putin din formulele in care se utilizeaza laptele de vaca sau laptele praf. Laptele de vaca poate provoca sugarilor sangerari gastro-intestinale, din acest motiv se recomanda sa se introduca laptele de vaca in alimentatia sugarului dupa varsta de 1 an.

 

In plus, copii care consuma mai mult de jumatate de litru de lapte de vaca pe zi pot avea probleme in absorbtia fierului, deoarece laptele de vaca pe langa faptul ca nu contine destul fier, impiedica absorbtia fierului in organism.

 

Deficitul de fier determina paritia unor semne specifice: paliditatea pielii, friabilitatea unghiilor, scaderea poftei de mancare, iritabilitate, sensibilitate la infectii, iar cand deficitul este cronic, dureaza mai mult timp pot sa apara tulburari in dezvoltarea fizica si intelectuala.

 

 

Cum tratam anemia la copii?

 

In primul rand o alimentatie corespunzatoare: pentru sugari alimentatia naturala cu lapte matern ar fi cea mai buna solutie. In cazul in care din diverse motive, copilul nu primeste lapte de mama trebuie ales un lapte praf bine tolerat de copil care sa fie imbogatit cu fier din cereale, orez iar cand se trece la alimentatia diversificata trebuie sa se asigure o dieta bogata in fier (ficat de pasare, cereale, paine, oua, legume verzi, sfecla rosie).

 

Doza zilnica de fier recomandata pentru copii peste 7 ani 

  BAIETI FETE
8-11
ani
12-15
ani
16-18
ani
8-11
ani
12-15
ani
16-18
ani
Fier (mg)  6-8 10-13 10-13 6-8 10-13 10-13
vitamina C (mg) 30 30 40 30 30 30
vitamina A 500 725 750 500 725 7500

 

 

Vitamina C asigura o buna absorbtie a fierului la nivelul mucoasei digestive. In alimentatie ar trebui sa  nu lipseasca legume sau fructe bogate in Vitamina C: citrice, portocale, grepfruit, mere. O atentie deosebita ar trebui acordata copiilor nascuti prematur, celor cu intoleranta la lapte sau boala celiaca

 

Vitamina A ajuta la mobilizarea fierului din depozitele organismului, de aceea un deficit de Vitamina A reduce capacitatea de utilizare a fierului stocat ceea ce poate mima o anemie feripriva prin deficit de fier; in realitate acesta exista dar este stocat in depozite. Surse naturale de Vitamina A se gasesc in: morcovi, pepene galben, cartofi

 

Pe de alta parte fosfoproteinele si sarurile acidului fitic din cerealele integrale reduc asimilarea fierului in organism. De asemeni suplimentele pe baza de calciu blocheaza asimilarea fierului, de aceea aceste doua minerale nu se asociaza niciodata in cadrul curelor cu suplimente nutritionale.

 

Toxicitatea datorata excesului de fier: o cantitate de 3 g este letala pentru un copil de 2 ani. Copii cu hemocromatoze idiopatice sunt predispusi riscului determinat de supradoizarea cu fier!

Din aceste considerente trebuie evitat sa se lase preparate sau suplimente pe baza de fier la indemana copiilor!

 

Suplimentele alimentare care contin fier trebuie administrate cu masura copiilor deoarece fierul in exces poate deveni daunator!. Se pot administra de preferinta preparate in care exista complexe de minerale si vitamine, in asociere sunt mai usor de asimilat si nu exista peroicolul de supradozaj.

 

De asemeni administrarea preparatelor sintetice din fier au efecte daunatoare producand modificari ireversibile la nivelul ficatului care pot ajunge pana la ciroza (ficatul fiind organul principal in care se acumuleaza rezervele de fier); o anumita forma de diabet numita "diabet bronzat" din cauza colorarii pielii, artrita prin depunerea fierului in articulatii.

 

Suplimentele de fier cel mai bine tolerate de organism si care se asimileaza cel mai bine sunt cele care contin fierul chelatat, chelatul protein-hidrolizat, respectiv fier inclus intr-un compus organic (gluconat, fumarat, citrat, sau peptonat de fier) care nu comporta risc de constipatie si nu determina distrugerea Vitaminei E (sulfatul feros inclus in multe preparate din fier poate determina distrugerea Vitaminei E).

Produse:

Produse Pret Cumpara
NONI Liquid 206.80 lei Cumpara
Iron Plus 36.00 lei Cumpara

Cos cumparaturi

  • Cosul este gol.
Comenzi telefonice
0728 820 819
Terapii alternative

Produse aflate la promotie

Cele mai vandute produse

Pretul produselor include TVA

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de dr. Rodica Diana Predoias, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International.
Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au
nicio responsabilitate cu privire la acest site.