0728 820 819
Comanda telefonic
produsele calivita

Info Sanatate

Bolile alergice si factorii de risc

Care sunt bolile alergice?

Rinita alergica se manifesta prin secretie nazala apoasa abundenta (rinoree), stranuturi repetate, mancarime (prurit) la nivelul nasului, senzatie de nas infundat (congestie nazala), lacrimare.

 

Astmul bronsic debuteaza frecvent in copilarie si implica o obstructie a cailor aeriene mici. Se manifesta prin episoade repetate de sufocare (dispnee) si uneori prin tuse seaca. Expirul este prelungit si se insoteste de un zgomot caracteristic, ca un suierat, numit wheezing.

Urticaria este o reactie alergica ce se manifesta la nivelul pielii. Din cauza contactului cu alergenul, in general pe cale digestiva, apare o eruptie rosie caracterizata prin mancarime intensa (prurit).

Dermatita de contact este o reactie alergica tot la nivelul pielii determinata de aceasta data de contactul direct al tegumentelor cu unele substante chimice.

Dermatita atopica este predispozitia de a face eczeme pruriginoase, recurente, simetrice, la nivelul flexurilor, aparand la persoane cu antecedente personale sau familiale de atopie (teren alergic): rinita alergica, astm bronsic. Manifestarea dominanta este mancarimea intensa (pruritul).

Conjunctivita alergica se manifesta prin inflamatie la nivelul conjunctivelor, care determina ochi rosii, lacrimare, mancarime locala. Se poate asocia cu alte boli alergice.

Alergia alimentara apare in copilarie si imbraca multe aspecte: umflarea buzelor si a limbii (edem), raguseala, ameteala, greata, diaree, respiratie suieratoare, mancarime (prurit). Uneori, pot aparea si fenomene grave precum scaderea tensiunii arteriale, pierderea cunostintei. Cel mai frecvent, acest tip de alergie apare la consumul de lapte de vaca, nuci, albus de ou, fragi, mure, crustacee, capsuni etc.

Alergia la medicamente imbraca o mare varietate de manifestari, de la urticarie la forme grave. Medicamentele implicate mai frecvent in reactii alergice sunt: antibioticele (ampicilina, amoxicilina, cefalosporinele), sulfamidele, antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, ibuprofenul, indometacinul), anestezicele, analgezicele etc.

Alergia la intepaturi si muscaturi de insecte se produce cel mai frecvent la „atacul” albinei, viespii, furnicii, paianjenilor si poate determina manifestari grave.

Factori favorizanti ai reactiilor alergice

Prevalenta atopiei in populatia generala este de aproxi­mativ 50%, atopia fiind definita ca predispozitia determinata genetic pentru sinteza de imunoglobuline E specifice fata de anumite molecule din mediu (alergene). Statusul atopic nu este echivalent cu prezenta unei boli alergice. Pacientii atopici au un risc mai mare decat cei non-atopici de a dezvolta o boala alergica chiar la expunerea la cantitati mici din alergenul la care sunt sensibilizati. Pacientii non-atopici pot dezvolta si ei o boala alergica, riscul de sensibilizare fiind mai mare la expunerea la cantitati mari de alergen.

Ce factori de risc am?

Parintii tai sufera de boli alergice? S-a demonstrat ca antecedentele alergice ale mamei cresc mai mult riscul copilului de a se confrunta cu boli alergice decat antecedentele alergice ale tatalui.  Daca ambii parinti sunt atopici, riscul unei boli alergice poate ajunge la 60%.

In ce mediu ai crescut? Grija excesiva a parintilor de a-si creste copiii intr-un mediu cat mai steril mareste riscul celor mici de a se confrunta cu boli alergice. S-a constatat ca majoritatea copiilor crescuti la fermele de animale au o prevalenta mai mica a rinitei alergice si a astmului bronsic alergic si non-alergic. De asemenea, prevalenta bolilor alergice este mai mare in tarile Europei de Vest cu un standard de igiena superior fata de tarile Europei de Est.

Ai primit antibiotice in primul an de viata? S-a constatat ca antibioterapia administrata sugarilor creste riscul aparitiei bolilor alergice.

Ai fost alaptat la san? Alaptarea la san este un factor protector important impotriva aparitiei bolilor alergice.

Ce profesiune ai? Expunerea ocupationala la cantitati mari din anumite alergene trebuie luata in consideratie la anumite profesiuni (brutari, morari, crescatori de animale, lucratori in industria lemnului, bumbacului, tutunului, plasticelor si vopselelor).

Ce animale de companie ai? O sursa importanta de alergene o reprezinta animalele de companie (pisici, caini), al caror principal rezervor de alergene este blana. Posesorii de acvarii pot dezvolta rinoconjunctivite/astm, induse de contactul cu dafniile folosite drept hrana pentru pestisori.

Ce medicamente iei? 6-10% din efectele adverse medicamentoase sunt reprezentate de reactii alergice. Medicamentele cel mai des implicate sunt antibioticele, antiinflamatoarele nesteroidiene, anestezicele, substantele de contrast iodate.

Unde locuiesti? Poluarea intensa din marile aglomeratii urbane este un factor de risc in dezvoltarea bolilor atopice. In plus, igiena precara din anumite imobile permite inmultirea necontrolata a acarienilor, mucegaiurilor si gandacilor de bucatarie. Pana la 70% din populatia urbana este sensibilizata la gandacii de bucatarie, care constituie o cauza majora de alergie respiratorie. Ventilatia artificiala este incriminata in dezvoltarea unei patologii care mimeaza alergia: conjunctivita, rinita, astm (sick building syndrome).

Afectiuni:

• Alergie

Cos cumparaturi

  • Cosul este gol.
Comenzi telefonice
0728 820 819
Terapii alternative

Produse aflate la promotie

Cele mai vandute produse

Pretul produselor include TVA

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de dr. Rodica Diana Predoias, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International.
Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au
nicio responsabilitate cu privire la acest site.