0728 820 819
Comanda telefonic
produsele calivita

Info Sanatate

Ce sunt alergenii?

Alergenul este o substanta antigenica (din afara organismului) capabila sa produca o reactie de hipersensibilitate din partea sistemului imunitar; aceste substante externe, in general bine tolerate de organism dar care la persoanele predispuse la alergie produc reactii alergice, se numesc alergene. 

                            

Persoanele cu predispozitie la alergie, cele care prezinta istoric familial de reactii alergice se numesc persoane atopice.

Reacţia de hipersensibilitate tip I este mediata de imunoglobulina E (IgE) si apare in cateva minute de la expunerea la un alergen. Expunerea la alergeni se poate realiza prin ingestie, inhalare, injectare sau contact direct. Diferenţa dintre un răspuns imun normal şi o reacţie de hipersensibilitate tip I este că celulele sanguine secretă IgE, anticorpul care se produce in reactia alergica. La prima expunere la un alergen se secreta IgE, care se leagă de receptorii specifici de pe suprafaţa mastocitelor şi bazofilelor sensibilizându-le la alergenul respectiv. O reexpunere la acelaşi alergen stimulează IgE de pe suprafaţa celulelor sensibilizate rezultând degranularea şi secreţia de mediatori ai inflamaţiei: histamina, interleukine şi prostaglandine care induc vasodilataţie, contracţia musculaturii netede, secreţie de mucus şi edem.  
Cel mai frecvent sunt afectate organele de la nivelul căii de pătrundere în organism a alergenului (aşa-numitele organe ţintă pielea şi mucoasele, aparatul respirator şi digestiv).

 

Simptomele pot fi locale sau sistemice, de intensitate şi severitate variabilă, uneori chiar letale. Reacţii sistemice pot sa apara şi atunci când alergenele sunt introduse direct în curentul sanguin (prin injecţii, perfuzii, transfuzii, muşcături sau înţepături de animale etc.)

 

Alergenii, cei care provoaca raspunsul organismului, determinand reactia alergica pot fi multipli:sporii din mucegai, acarienii, gandacii de bucatarie, polenul,veninul de serpi, intepaturi de insecte (albine, paianjeni), detergenti, produse cosmetice, tesaturi (lana), alimente, medicamente, plante (iedera veninoasa, stejarul veninos, planta Rhus tox), etc. Alimentele cu potential alergen: oua, ciocolata, capsuni, fragi, mezeluri, peste, conserve, produse lactate, unt, nuci, arahide, mancaruri alterate, etc. Exista o forma particulara, alergia fizicala, declansata la frig, la caldura, vant sau presiune


Ce sunt alergenii?
Clasificarea alergenilor.
 
Alergenul este o substantă antigenică (din afara organismului), capabilă să producă o reacţie de hipersensibilitate tip I in special la indivizii cu predispoziţie ereditară pentru alergii. Majoritatea alergenelor sunt proteine, glico-proteine şi, mai rar, glucide pure, substanţe chimice cu molecula mică (izocianaţi, anhidride sau formaldehida), precum şi unele metale (de exemplu crom şi nichel). Alergenele sunt conţinute şi vehiculate de diverşi factori din mediul extern:

factori fizici: căldura, frigul (crioalergene);
factori chimici: substanţe chimice, substanţe folosite în industria alimentară, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale şi insecte, latex, etc;
factori biologici: bacterii, virusuri, paraziti, toxine microbiene, insecte, polen, fructe (căpşuni, zmeură, kiwi, ananas, etc.) praf, fulgi, păr şi scuame de animale, seruri heterologe, vaccinuri, etc;

Clasificarea alergenilor:
a) Alergeni inhalatori (pneumoalergeni): polen: de iarba, pomi, burieni, alte plante; epitelii de animale: caine, pisica, soarece, pasari, gandaci de bucatarie, etc mucegaiur; acarieni din praful de casa, din praful de faina;
b) Alergeni alimentari: fructe: căpşuni, lămâie, portocala, dovleac, etc; legume: fasole, mazăre, alune, soia, etc; ciocolată, albuş de ou, lapte, peşte, fructe de mare, grâu, etc;
c) Alergeni injectabili (cateva exemple: penicilina; sulfonamida; salicilaţi (aspirina); anestezice.
d) Alergeni de contact: înţepătura de insecte: albina, viespe, ţânţar; metale; ţesături sintetice, latex, etc;
 

Afectiunile alergice pe care le poate determina alergenul in functie de localizare: la piele (urticaria si angiodermul, alergodermia sau dermatita atopica, dermatita alergica de contact, eruptia medicamentoasa generalizata), la nivelul aparatului respirator (rinite alergice, astmul bronsic, aspergiloza alergica bronho-pulmonara, febra fanului = o forma de alergie la polenul din iarba), la ochi (conjunctivita alergica), aparatul digestiv (gastro-enteropatia alergica), la nivelul rinichilor (nefrita interstitiala alergica), sistemic (boala serului, socul anafilactic) 

Simptomatologia este caracterizata prin manifestari care se desfasoara la nivelul pielii, mucoaselor, organelor care declanseaza raspunsul autoimun:

La nivelul pielii si mucoselor determina de la simple eruptii eritematoase pana la maculo-papule; sau sub forma unor petesii, sau pete rosii de dimensiuni variabile care apar pe diverse zone ale corpului

La nivelul mucoaselor nazala, conjunctivale da iritatia conjunctivei, ochiul rosu, lacrimare, prurit, sau secretie nazala apoasa, stranuturi in salve, prurit, obstructie nazala, etc

La nivelul arborelui bronsic: dispnee (senzatia de sufocare), tuse seaca care se declanseaza mai ales primavara si toamna, fara sa prezinte alte simptome inflamatorii 

 

Afectiuni:

• Alergie

Cos cumparaturi

  • Cosul este gol.
Comenzi telefonice
0728 820 819
Terapii alternative

Produse aflate la promotie

Cele mai vandute produse

Pretul produselor include TVA

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de dr. Rodica Diana Predoias, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International.
Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au
nicio responsabilitate cu privire la acest site.